Enkelbandplastie

Indien de ligamenten van de enkel te ernstig beschadigd/uitgerokken zijn, kan er worden overgegaan tot een operatieve ingreep.

De ingreep

Afhankelijk van de beschadiging van de ligamenten worden deze gehecht of terug opgespannen. Indien nodig kan er een transfer van een andere pees of kunstligament worden gebruikt om de bestaande ligamenten te vervangen en/of verstevigen.

Peroneus brevis scheur
Sutuur Peroneus brevis

De anesthesie

De ingreep verloopt onder een algemene narcose in dagopname.

Verloop na de operatie

Onmiddellijk na de operatie wordt een onderbeenspalk in kurk aangelegd (soort ‘open gips’), bedoeld als steun en opvang van de druk van de lakens op de pas geopereerd voet. Er wordt steeds een voorschrift meegegeven voor verdere thuiszorg door een verpleegkundige.
Na de 1e postoperatieve controle wordt er een onderbeengips aangelegd gedurende 2 weken. Na de 2e controle wordt er opgestart met een Walkerboot gedurende een 5-tal weken.

Postoperatieve afspraken

  • De 1e controle is voorzien ongeveer 10 dagen na de operatie, hierbij worden de hechtingen verwijderd en een onderbeengips aangelegd.
  • De 2de controle is voorzien ongeveer 3 weken na de operatie, hierbij wordt de onderbeengips verwijderd en kan er gestart worden met een Walkerboot.
  • De 3de controle is voorzien ongeveer 6 weken na de operatie.

Arbeidsongeschiktheid

Voor mensen die een staand beroep uitvoeren of veel dienen te stappen, moet men vaak rekening houden met een arbeidsongeschiktheid van 2 à 3 maand. Voor personen die een zittend beroep uitoefenen kan dit soms tot een 4-tal weken beperkt worden. Zolang men de walkerboot draagt mag men niet met de auto rijden.

Aanleggen kurkspalk en walkerboot

Zie postoperatieve zorgen