Na de operatie begint u met fysiotherapie. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk na de operatie begint met bewegen om het herstelproces en de bloedcirculatie te stimuleren. Dit versnelt de revalidatie en vermindert het risico op de vorming van bloedklonters. De meeste patiënten worden binnen de 24 uur na de operatie uit bed gehaald en lopen met krukken of een looprek de eerste meters met hun nieuwe heup.

Wat kan ik verwachten van de revalidatie na de operatie?

Oefeningen zijn noodzakelijk voor een goede genezing. De fysiotherapie (kinesitherapie en ergotherapie) begint in het ziekenhuis en wordt verder gezet via oefeninstructies en adviezen die u mee krijgt naar huis.

In de dagen na de operatie leert u hoe u veilig trappen kunt lopen, hoe u kunt gaan zitten en opstaan en hoe u voor uw knie moet zorgen eenmaal u terug thuis bent. Het is een goed idee om familie en vrienden in te schakelen, met name voor de eerste periode na het ontslag.

Voordat u het ziekenhuis verlaat leert de kinesist(e) u een aantal oefeningen die bedoeld zijn om uw mobiliteit en de kracht in uw heup terug te krijgen. U dient deze oefeningen zelfstandig uit te voeren. Het is uiteraard belangrijk om thuis door te gaan met uw oefeningen.

Binnen een week na de operatie bent u klaar om naar huis te gaan. Sommige mensen gaan tijdelijk naar een revalidatieafdeling. Dit is een mogelijkheid die uw orthopedisch chirurg vóór de operatie met u, indien nodig, zal bespreken. De meeste mensen gaan rechtstreeks naar huis terug.

Welke activiteiten kunt u verwachten na deze chirurgische ingreep?

Fysiotherapie in de eerste dagen na de operatie, juiste voeding en de bereidheid om de aanbevelingen van de orthopedisch chirurg en het team op te volgen dragen bij tot een succesvol herstel na de operatie. De meeste patiënten zijn zes weken na de operatie opnieuw in staat om te lopen zonder een hulpmiddel. Met activiteiten zoals autorijden, golf, tennis en zwemmen kunt u gewoonlijk ook weer beginnen, maar pas na goedkeuring door uw orthopedisch chirurg.

De herstelperiode is voor elk persoon anders. Volg daarom zo goed mogelijk de aanbevelingen van uw orthopedisch chirurg op. In de eerste periode na de operatie wordt geadviseerd om niet deel te nemen aan werk, contactsporten of activiteiten waarbij u de knie te zwaar belast. Dit soort activiteiten zorgt voor extreme druk op het nieuwe gewricht, wat tot complicaties kan leiden. Vraag uw orthopedisch chirurg welke activiteiten u dient te vermijden de eerste weken na de operatie.

Waarmee moet ik met mijn nieuwe heup rekening houden?

Gedurende de eerste drie maanden na de operatie is het belangrijk dat u een aantal zaken in acht neemt zodat u kunt voorkomen dat de heupprothese uit de kom raakt (luxeert).

Zitten

Ga bij voorkeur op een hoge stoel met armleuningen zitten. Als u gaat zitten of staan, plaats dan het geopereerde been iets naar voren. Ga in ieder geval niet met de benen over elkaar zitten, als u aan beide zijden geopereerd bent. Het geopereerde been mag niet over het niet-geopereerde been geslagen worden, andersom mag wel.

Buig niet voorover als u op een stoel of het toilet zit, om iets van de grond te rapen. De fysiotherapeut leert u hoe u iets van de grond kunt rapen met het geopereerde been naar achteren uitgestrekt.
Breng uw knie niet in de richting van uw neus, bijvoorbeeld om uw kousen en schoenen aan te trekken.

Draaien

Los staan kan en mag, u moet alleen opletten dat u niet gaat lopen en tegelijkertijd een draaibeweging maakt. De heup zou dan uit de kom gedraaid kunnen worden. Staan, bijvoorbeeld aan een aanrecht, kan en mag dus wel.

Uit de auto en uit bed stappen

Houd de eerste zes weken het geopereerde been met het niet-geopereerde been bij elkaar als u uit het bed of uit de wagen stapt. Een handig hulpmiddel hierbij is een plastic zak op de zitplaats.

Traplopen

Indien dit nodig is, oefent u dit met de kinesitherapeut.
Omhoog: eerst het niet geopereerde been, dan de krukken of de wandelstok en vervolgens het geopereerde been bijsluiten.
Omlaag: eerst de elleboogkrukken/ wandelstok, dan het geopereerde been. Zorg voor stevige armleuningen langs de trap.

Tips voor thuis

Indien u een bezoek aan de tandarts brengt, meldt u dan vooraf dat u een knieprothese heeft gekregen. Indien een ingreep aan uw kaken en/of gebit nodig is vanwege een infectie, loopt u het risico op een infectie bij uw nieuwe knieprothese. De tandarts kan om dit te voorkomen een antibiotica-kuur voorschrijven.

Ga na of u een lange schoenlepel of schoentrekker in huis heeft. U mag na de ingreep namelijk geruime tijd niet bukken. Een lange schoenlepel helpt u bij het aandoen van de schoenen.

Elastische schoenveters zorgen ervoor dat u niet hoeft te bukken om de veters te strikken of de schoenen uit te doen. U kunt overigens het beste stevige instapschoenen met een lage hak dragen.

Antislipmatten helpen voorkomen dat u uitglijdt in bijvoorbeeld de badkamer. Bij vallen bestaat de kans dat uw heupprothese uit de kom raakt of dat het dijbeen breekt.

Een toiletverhoger zorgt ervoor dat u niet te ver door de knieën buigt zodat ook hier de kans op het uit de kom raken van uw heupprothese wordt verkleind.

Ga na of u voor de eerste week na terugkeer uit het ziekenhuis voldoende boodschappen in huis heeft. Vries bijvoorbeeld maaltijden van tevoren in en haal zonodig lang houdbare producten in huis.

Een helping-hand, een lange grijptang, zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken als u iets heeft laten vallen. Het uit de kom raken van uw heupgewricht wordt op deze wijze voorkomen.

Werk los liggende draden en kabels weg langs de plinten en haal eventuele losse vloerkleedjes in huis tijdelijk weg, zodat u niet de kans loopt erover te struikelen in huis. De kans dat u valt en een luxatie optreedt of u een breuk oploopt rondom uw heupprothese wordt op deze wijze verkleind.

Als u een heupprothese geplaatst krijgt wordt u geadviseerd de eerste
 6 weken na de ingreep op uw rug te slapen. Bereidt u zich daar vóór de opname al op voor, zodat u hier al wat aan gewend bent. Indien dit absoluut onmogelijk is, zult u met een kussen tussen de benen op de zij moeten slapen.

Bij de thuiszorgwinkel kunt u ondermeer informatie verkrijgen over de helping-hand, elastische veters en toiletverhogers.

Indien u huisdieren heeft die intensieve verzorging vragen, bespreek dan vóór de opname hoe deze verzorging gedurende uw opname en de eerste periode na thuiskomst kan worden voortgezet.

Moet ik nog naar mijn orthopedisch chirurg na de operatie?

Uw orthopedisch chirurg stelt een schema op voor het eerste jaar na de operatie ter controle van de heupprothese en om uw vooruitgang te bespreken. In de regel zijn er 3 controles voorzien, na 6 weken, na 3-4 maand en na een jaar.

U komt daarna om de 5 jaar terug voor controle van het nieuwe gewricht. Het is uiterst belangrijk dat u op controle blijft komen omdat slijtage van de heupprothese kan optreden zonder dat u dat merkt. Een eventuele revisieoperatie is in een vroeg stadium minder ingrijpend. Indien u tussentijds veranderingen opmerkt is het dus van belang dat u contact opneemt met uw orthopedisch chirurg.

Samenvatting.

Wij weten dat het besluit om een operatie te ondergaan moeilijk is. Wij hopen dat deze tekst heeft geholpen om enige basiskennis van een totale heupoperatie over te brengen, zodat u, samen met uw orthopedisch chirurg, de beste beslissing kunt nemen.

Deze tekst is niet bedoeld als vervanging voor het advies van uw orthopedisch chirurg. Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien u nog vragen heeft.