Arthrose/slijtage in de knie

Het gezonde kniegewricht

Het kniegewricht lijkt ruwweg op een scharnier. In het kniegewricht komen 3 botten bij elkaar; het bovenste deel van het scheenbeen (tibia), het onderste deel van het dijbeen (femur) en de knieschijf (patella). De uiteinden van deze botten zijn bekleed met kraakbeen; een laagje glad weefsel, dat het mogelijk maakt het gewricht soepel te laten bewegen en de schokken en stoten op te vangen. Naast het kraakbeen bevinden zich ook twee meniscussen in de knie (één aan de binnenkant, één aan de buitenkant). Deze menisci worden ook wel de ‘schokdempers’ van de knie genoemd.


de gezonde knie / de zieke knie

Het zieke kniegewricht.

Kraakbeen kan worden aangetast door slijtage; dit noemen we artrose. Bij toenemende slijtage van het kraakbeen kan pijn, stijfheid en zwelling ontstaan, vooral bij lang wandelen, het opstaan uit bed of een stoel, bij het instappen in een auto en
bij traplopen. Het gewricht voelt warm aan en het bewegen ervan wordt steeds pijnlijker en moeilijker.

Wanneer het kraakbeen verder verslijt kunnen deze klachten steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. De stand van de knie kan zichtbaar veranderen waardoor het onderbeen scheef gaat staan ten opzichte van het bovenbeen; bijvoorbeeld een x- of o-beenstand. Artrose-klachten kunnen overigens sterk verschillen van persoon tot persoon.

Uw orthopedisch chirurg zal uw specifieke klachten met u bespreken en een behandeling adviseren die u het beste resultaat zal geven. De behandeling van artrose kan via conservatieve (niet-operatieve) maatregelen gebeuren, hieronder wordt vaan een combinatie van pijnstilling, gewichtsreductie, gebruik van wandelstok, inpsuitingen in de knie of behandeling via fysiotherapie voorgeschreven.

Wanneer de verschillende conservatieve behandelingen de last nog onvoldoende wegnemen en de pijn ondraaglijk wordt, kan een totale knievervangende operatie een goede oplossing zijn.