Letsels van het kraakbeen

Kraakbeenbeschadiging

Aan de uiteinden van de gewrichten bevindt zich kraakbeen dat enkele belangrijke functies heeft:

  • Het voorkomt wrijving tussen botten.
  • Het kan vervormen zonder te beschadigen.
  • Het leidt belastingen van het bovenliggende bot door naar het onderliggende bot.
  • Het verzorgt de voeding voor de kraakbeencellen.

Herstellen van kraakbeen

Doordat kraakbeen geen bloedvaten of zenuwen bevat is het weefsel dat moeilijk herstelt. Daarnaast geeft beschadiging van kraakbeen geen pijnsignaal. De pijn na een kraakbeenbeschadiging komt van geïrriteerde of beschadigde omliggende structuren rondom het kraakbeen.

Oorzaken beschadigd kraakbeen

Een kraakbeenletsel of -beschadiging ontstaat vaak door overbelasting of een sportletsel, verder kan kraakbeen ook aangetast worden door ontsteking, reumatische aandoeningen of artrose. Na het verwijderen (operatief) of beschadigen (trauma) van de meniscus valt een belangrijke schokdemper weg in de knie, dit kan op termijn ook zorgen voor kraakbeenschade. Een kraakbeenletsel dat niet wordt behandeld, heeft een grote kans om zich uit te breiden. Er zijn vier fase van kraakbeenbeschadiging.

  • Kraakbeen met zachte plekken (graad 1)
  • Kraakbeen met kleine scheurtjes (graad 2)
  • Kraakbeen met diepe groeven en losse stukken (graad 3)
  • Kraakbeen dat geheel kapot is tot op het onderbot (graad 4)

In de laatste fase zijn alle lagen van het kraakbeen aangetast en kunnen losse stukjes kraakbeen in de knie terecht komen. Die zorgen op hun beurt voor nog grotere beschadigingen aan het resterende kraakbeen.

Wat zijn de klachten?

De klachten die optreden bij kraakbeenbeschadiging zijn: pijn, zwelling, instabiliteitsgevoel, slotklachten en het horen kraken van de knie.

Kraakbeen heeft geen herstelcapaciteiten, dit wil zeggen dat bij beschadiging van kraakbeen dit origineel kraakbeen nooit meer zal teruggroeien. Indien er echter zeer uitgesproken kraakbeenschade is (graad 4 – tot op het bot) kunnen cellen uit het bot migreren en pseudokraakbeen (‘litteken kraakbeenweefsel’) aanmaken en zo het letsel opvullen. Soms dient dit chirurgisch via een kijkoperatie te gebeuren.

Diagnose en onderzoek

De orthopedisch chirurg stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en eventueel een NMR-scan, CT-scan of een kijkoperatie van de knie.

De operatie

De meeste behandelingen van kraakbeenletsels kunnen via een kijkoperatie uitgevoerd worden.